DE EN NL SE
SKOTTEKSGÅRDEN

Skottek 115
S-523 41 Ulricehamn, Sverige
Phone: +46-321-13 184
Fax: +46-321-35 185
Mobil: +46-70-5613184 
info@skottek.se

Förfrågan
Online Bokning
Loading ...

Sevärdheter & Vandring

Gårdarna runt sjön

Hela turen är en ca 7 mil lång upplevelse av storslagen natur och de vackra historiska gårdarna som skildras i Birgit Sparres romanserie ”Gårdarna runt sjön”. Själv bodde hon på Åsundens Herrgård där hon hade sin skrivkammare under takåsen.

Hofsnäs Herrgård en av de äldsta frälsegårdarna och Torpa Stenhus är väl värda ett besök. Torpa är ett av våra bäst bevarade herresäten från renessansen och dess anor går att följa ända tillbaka på 1300-talet. Det var på här Gustav Vasa friade till Katarina Stenbock som han gifte sig med 1552 då hon var blott 17 år gammal.

Under sommaren erbjuds visningar av stenhuset liksom Torpaspelen, ett skådespel med historieanknytning. 

 

 

Kulturvägen Ekomuseum

är ett område med över 80 olika besöksmål i området mellan Ulricehamn och Falköping. I den vackra kulturbygden finner du allt från historiska miljöer till gårdsbutiker, gästgiverier och kvarnkaféer.

Komosse

Komosse är ett av södra Sveriges största myrkomplex. Björnöleden är en 5km lång spångad led som tar besökaren till mossens mest sevärda delar och ungefär på mitten finns en mycket fin rastplats.

Sevärheter i regionen

I Ambjörnarp ca 5 mil söderut kan du prova på något helt annorlunda tillsammans med hela familjen genom att hyra en dressincykel. Utmed spåret finns rastplatser och sjöar att bada i.

 

1 miljon Påskliljor i Fagerås
I Fagerås ca 5,5 mil söderut får du en storslagen naturupplevelse om du reser dit när det är säsong för Påskliljor. Över 1 miljon lökar har planterats och finns då att beskåda i full blom.

 

Trandansen på Hornborgasjön

Under våren kommer tranorna i tusental till Trandansen. De första tranorna brukar anlända till Hornborgasjön redan i mitten av mars, men flest tranor brukar det vara i början av april.

Under sommaren håller de diskret till på myrar och skogar i norra delen av Sverige. Sedan när ungarna har lärt sig konsten att flyga drar fåglarna söderut och  vid mitten av augusti och september finns tranorna åter vid Hornborgasjön.

Den högsta noteringen är från den 3 april 2019, då inte mindre än 27 300 tranor samlades på området nedanför informationscentralen Trandansen vid sjöns sydspets.

www.vastsverige.com/hornborgasjon/

 

Borås djurpark med mer än 500 djur av 80 olika arter är ett måste.

www.boraszoo.se

 

Navet Science Center Borås: NAVET är en plats fylld av experiment, upplevelser och utmaningar i en spännande miljö för alla åldrar. För dig som är nyfiken och vill prova på hur saker och ting fungerar och hänger ihop har Navet en hel värld att upptäcka. Våra experiment vill väcka din kreativitet och upptäckarglädje om till exempel människokroppen, vattnet, ljuset, universum och hållbar utveckling.

www.navet.com

 

Liseberg är Nordens största nöjespark, utsedd till Sveriges bästa nöjespark 2007 och ligger i Göteborg. Här finns något för alla. Sagoslott och knatterally för de små, Lisebergsbanan och, om ni vågar, Balder och Kanonen. Konserter, teater, show mm arrangeras här och restauranger och kaféer finns det i mängder. 

www.liseberg.se

 

Skara Sommarland är en Nordens största bad- och lekland med drygt 45 attraktioner i vatten och på land. 

www.sommarland.se

 

Astrid Lindgrens värld i Vimmeby vill väl ingen missa. Pippi, Emil, Ronja finns alla här. Över 60 rollfigurer är med och gör Astrid Lindgrens värld till en levande teater.

www.alv.se

 

Universeum är en plats för nyfikna där du möter olika sorters kunskap. Se hajar och några av världens giftigaste djur, upplev tropisk regnskog, måla med ljud eller prata med virus. Detta är bara ett plock av det du kan uppleva här. Utsedd till Sveriges bästa science center 2007. 

www.universeum.se

 

High Chaparral är nöjesparken med Vilda Västern atmosfär som är kul för både stora och små.

www.highchaparral.se

Turistinformation Ulricehamn

Här finns alla information om Ulricehamn. Råd om utflykter, evenemang och souvenir försäljning.

 

Ulricehamns Turistbyrå

Järnvägstorget

523 30

 

Öppettider: kl.10 – kl.17

Tel: +46 321 59 59 59

turist@nuab.eu