DE EN NL SE
SKOTTEKSGÅRDEN

Skottek 115
S-523 41 Ulricehamn, Sverige
Phone: +46-321-13 184
Fax: +46-321-35 185
Mobil: +46-70-5613184 
info@skottek.se

Förfrågan
Online Bokning
Loading ...

För mer information om paketet

Glashistoria- och natur på cykel längs Ätradalsleden

Välkommen på en intressant cykeltur på Ätradalsleden där industrihistorien, glashistoria och second hand möter vacker natur.

Glashistoria- och natur på cykel längs Ätradalsleden

Ulricehamn ligger i Västsveriges sydligaste delar vackert intill Åsunden. Här finns bra cykel- och vandringsleder samt längdskidåkning och utförsåkning med god kvalité. På denna tur upplever ni Glasets hus som berättar om glasbruksorten Limmared och den kända ABSOLUT-flaskan med möjligheten att prova på att blåsa ert egna glas. I Limmared kan ni antikshoppa på en gårdsgata fullspäckad av antikt och second hand. Ätradalsleden är en asfalterad banvall omringad av sjöar och vacker natur. Ni bor på Skotteksgården som ligger intill Åsunden jämte Ätradalsleden.

Dag 1 Skottek – Glasets hus, Limmared (tur och retur – totalt 56 km)

Vi rekommenderar att ni anländer på morgonen kl 9.00. Om ni anländer med buss till Ulricehamn promenerar ni enkelt längs med sjön 2,7 km till Skotteksgården längs Åsunden där ni hämtar ut hyrcyklar, färdbeskrivning samt lunchpaket.

Sedan är det dags att påbörja ert cykeläventyr med start på Ätradalsleden. Ni cyklar tryggt på lättcyklad banvall längs med vackra sjön Åsunden. Vid Vegby finns det en rolig lekplats för de små och ni kommer passera flera fina rastställen längs vägen där ni kan avnjuta ert medhavda lunchpaket. Missa inte Månstad Naturum – en tillgänglighetsanpassad, spångad led (0,5km) som tar dig ut till Naturum. Där finns det en liten stuga för fågel- och fiskskådning. Efter Månstad cyklar ni parallellt längs med historiska Oxabanan. Här har oxar en gång i tiden fungerat som dragare för glasbrukets transporter från Limmared till Åsunden. I Limmared stannar ni till vid Glasets Hus efter att ni passerat Sveriges äldsta glasbruk i drift, även känt för tillverkningen av ABSOLUT-flaskan. Limmared är också ett mecka för sakletaren med ett tiotal butiker inom second hand, antik och retro (öppet tis & lör kl 14-18). Ni kommer att besöka Glasets hus som har skapats för att bevara traktens 300 – åriga historia, här upplever ni glas i alla dess former. Det finns en hytta, stor glasutställning och glasblåsning. Här äter ni lunchbuffé och har möjlighet att lära er att blåsa era egna glas (obs. måste bokas.) När ni är redo för hemfärd hoppar ni återigen upp på sadeln och njuter av banvallen utmed sjöarna hela vägen tillbaka till Skotteksgårdens natursköna familjecamping med övernattning i en mysig campingtunna eller sjöbungalow.

Alternativ sträckning vägen tillbaka: Limmared-Månstad-Lugnet-Vegby-Skottek (totalt 39 km)

Denna sträckning går på grusväg och är något kuperad. Vid Månstad sväng in mot Hofsnäs och Torpa , ta höger vid Lugnet mot Vegby. Vid Vegby ta vänster in mot Ätradalsleden vidare upp mot Ulricehamn. Ni passerar Åsundsholm som är en del av ”Gårdarna runt sjön”.

Standard på cykelväg:  Lättcyklad, bilfri och platt banvall hela vägen till Glasets hus i Limmared och tillbaka

Dag 2 Upptäck Ulricehamn

Efter frukost är det dags för utcheckning (sen utcheckning är möjlig). Det går att stanna flera nätter, upplev bl.a Åsunden runt och våra vandringsleder i Sjuhärad. Ulricehamn är en liten stad med trevliga butiker. Passa på att besöka Kallbadhuset och strosa längs Åsundens strandpromenad. Om du vill veta mer kontakta turistbyrån belägen precis vid Åsunden.

 

Paket ingår:

  • Karta och färdbeskrivning
  • Fikapaket/ mellanmål inkl. dryck skickas med
  •  Lunch på Glasets hus
  • Inträde till Glasets hus
  • 1 Övernattning på Skotteksgården i valda boende (inkl- lakan och städ)
  • Frukost på Skotteksgården
  • cykel och hjelm

Pris exempel: 1260 Sek / person i camping-fatet