de | en | se
+46 321 131 84info@skottek.se
Uppleva naturen

Vandra

Omväxlande landskap och utmärkta vandringsleder

Vandringsleder

Vildmarksleden

8,5 km resp. 4 km, 
Svårighetsgrad: enkel, barnvänlig

Vildmarksleden är en upplevelserik och barnvänlig vandringsled. Leden utgår från Årås Kvarn i Ulricehamns kommun och är en rundslinga på totalt 8,5 kilometer i Årås naturreservat. Det finns även en kortare slinga på 4 kilometer. I närheten finns möjlighet till bad på Varpaledets badplats.

Mer information      Vandringspaket

Naturreservat Komosse

5 km
Svårighetsgrad: enkel, barnvänlig

På Björnoleden i Komosse upplever ni ett fantastiskt landskap. Låt barnen vandra på den spännande spången och spana efter fåglar i fågeltornet. Komosse med sina 47 kvadratkilometer är ett av södra Sveriges största myrlandskap. Leden utgår från parkeringen vid Mörkö, längs med vägen mellan Köttkulla och Mulseryd. Här finns det en parkeringsplats med informationstavla. 

På Lilla Björnön finns det en fin iordningsställd rastplats och vindskydd med utsikt över sjön.
 

Mer information

Åsundenleden

49 km
Svårighetsgrad: medel med inslag av svår

Åsundenleden tar dig runt sjön Åsunden i ett omväxlande jordbruks- och skogslandskap. Turen bjuder på många härliga vyer över Åsunden. Du vandrar genom de två fina lövsskogsområdena Korpeboberg och Kråkebo, som också är naturreservat. Åsundenleden är en rundslinga med start och mål vid Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn. Leden passar bra för en tvådagars vandringstur. Alternativ vandra du en del av leden mot Kråkebo naturreservat och tillbaka till staden.

Mer Information     Vandringspaket

Dalumsleden

34 kilometer men är lätt att korta av
Svårighetsgrad: enkel med inslag av medelsvår, barnvänlig

Denna lättillgänglig och upplevelserik kulturled tar dig förbi natursköna platser, ett 50-tal gamla torp, Jordkulan i Nöre och många fornminnen. Leden är bitvis ganska kuperad och sommartid kan det förekomma en del betesdjur på vissa sträckor. Flera finns rastplatser finns. En lämplig startplats är vid Dalums kyrka eller utmed väg 46 vid vägen mot Övre Vång.

Mer information

Jälmåleden

35 km, men leden är lätt att korta av.
Svårighetgrad: meddel

Med sina 13 broar över Jälmån är det lätt att skapa sin egen slinga på Jälmåleden. Här finns många intressanta sevärdheter för både stora och små – upptäck gravfält från vikingatiden och en spännande hängbro. Bra utgångspunkter för vandringen är samhällena Nittorp eller Dalstorp, där det finns gott om parkering. Andra lämpliga platser är vid någon av broarna över ån.

Mer information

Att vandra med barn

Ta gärna med en kikare eller lupp – det finns så mycket att upptäcka i naturen! Planera in många pauser och kanske lite lek. Glöm inte att ta med matsäck med både tillräcklig mat och dricka – barnen blir oftast hungrigare ute i naturen. Badkläder under sommaren är en måste men också har med kläder ifall vädret blir dåligt under dagen. Under sommaren finns många caféer och gardsbutiker öppet för att få upp farten på trötta barnfötter.

Mer inspiration finns på "Cykla & Vandra i Sjuhärad"

Boka nuFörfråganHitta hit & Kontakt