de | en | se
+46 321 131 84info@skottek.se
Utflykter & Sevärdheter

Dagsutflykt

Det finns många trevliga dagsutflykter i regionen och här tipsar vi om några vi tycker om mest.

Några ligger runt hörnet, andra ligger lite längre bort men ändå värt att åka dit.
Upplev trandansen vid Hornborgasjön under våren. Upptäck Sjuhärads kulturarv i Limmared och Borås. Eller den härliga Bohuslän med sina karga klippor och pittoreska fiskebyar. Äventyr i vilda västern väntar i High Chaparral och i Vimmerby följa ni Pippi i Villa Villekulla.

Garderna runt Sjön

Garderna runt Sjön är en liten tur runt Åsundensjön, antigen med bil eller med cykel. Rundturen är baserad på romanserien Gårdarna runt sjön av Birgit Th Sparre om livet som levdes på Gårdarna runt sjön.
Längs vägen hittar ni flera besöksmåla ni inte får missa: Torpa Stenhus, Hofsnäs Herrgård och Hemma på Källabacka.
Med Audioguiden upptäckar ni Ulricehamnbygden på ett spännande och lättillgänglig sätt.

Garderna runt Sjön

Limmared

Limmared är en gammal glasbruksort, endast 3 mil söderut. Med anor från 1740-talet är bruket det äldsta verksamma i Sverige. I Glasetshus kan du följa glastillverkningen från 1700-talet till idag och i konsthallen hittar du aktuella utställningar av glasblåsare och konstnärer.
På deras vinterträdgård finns möjlighet för en fika eller lunch.
Limmared har också blivit populär bland antik- och retrointresserade.  Promenera på Storgatan och kika in i några av de 14 second hand-, antik- och Retrobutiker. 
Strax bredvid Glasetshus ligger den nya Glasparken, en aktivitetspark för barn och unga.
Kombinera kultur, god mat och lek på en spännande tur i trakten.

Glasetshus Limmared

Kulturvägen Ekomuseum Västergötland

Kulturvägen Ekomuseum Västergötland är ett upplevelseområde med ett stort antal besöksmål i området mellan Falköping, Ulricehamn och Tranemo. Här kan ni upptäcka intressanta fornminnen, gamla gårdar, medeltida kyrkor, men också en levande landbygd med konsthantverk, lokalproducerad mat, aktiviteter, mat- och kaffeserveringar mycket mer.

Kulturvägen Ekomuseum Västergötland

Borås

Information följer snart

Göteborg

Upptäck spännande museer, familjevänliga aktiviteter, intressanta sevärdheter och fantastisk natur i och omkring Västra Götalands största stad. Endast en mil från Ulricehamn är en dagstur till Göteborg en upplevelse för alla:en sightseeingtur på paddan, ett besök i saluhallen Feskekôrka och en fika i Haga. Gå på safari i Universeums regnskog och shoppa göteborgsk design. 
Spendera en dag ut på havet med en tur i Göteborgs skärgård.

Göteborg

Jönköping & Gränna

Jönköping ligger vackert beläget längs Vätterns södra strand, ca 4,5mil från Ulricehamn. 
Stadskärnan består av mysiga gränder och kanaler. Här kan ni strosa bland välkända eller lite mer exklusiva shoppingbutiker. Tändsticksområdet i Jönköping med tändsticksmuseet, med restauranger och konstutställningar är värt ett besök.

En halv timme norrut från Jönköping ligger den lilla staden Gränna med vackra trähus, trädgårdar och kullerstensgator. Staden är känd för tillverkning av polkagris och det är en måsta ett besöka ett av alla kokerier i Gränna och se hur tillverkningen går till och smaka självklart.
Ta färjan till Visingö: här finns det möjlighet att vandra längs fina stigar eller hyra en cykel att åka på längs kusten. Som barnfamilj uppskattar ni säkert ett partie äventyrsminigolf, en hopp på hoppborgen eller en dopp i tempererat utomhusbad i Kumlaby. På Visingsö kan ni även göra en rundtur med remmalag, öns populära hästdroskor.

Jönköping  Gränna

Falköping

Falköping är en liten stad, ca 5 mil norr om Ulricehamn och förknutas med Hornborgasjön, Mössebergs friluftsområde och Falbygdens Osteria.
Trandansen vid Hornborgasjön är en unik upplevelse under våren, när tusentals tranor kommer till den västgötska våtmarken mellan Skövde, Skara och Falköping. Vid Trandansen finns utmärkta utsiktspunkter, en intressant utställning, souvenirförsäljning och en enkel servering.
Mössebergs friluftområde är en utflyktsmål uppskattad från många barnfamiljer. Här finns vandringsleder, badsjö, lekplatser, skidbacke och en liten djurpark.
Falbygdens Osteria är ett paradis för ostälskare och matintresserade. I butiken hittas produkter som kommer från såväl lokala producenter som utvalda tillverkare i andra delar av världen. Ta en guidad tur genom den anrika ostkällaren, smaka på goda ostar och se hur de lagras för att få den rätta smaken.

Falköping
 

Hornborgasjön

Hornborgsjön är en av de viktigaste fågelsjöar i Europa. Under våren kommer tusentals tranor tillbaka från Spanien och stanna kvar några veckor innan de flyger vidare norrut till sina häckningsplatser. Under dagen gör fåglarna väldiga luftsprång, bugar och cirklar runt varandra. Vid Trandansen som ligger utmed väg 184 mellan Falköping och Skara finns det parkeringsplatser, utsiktspunkter, en tranutställning, turistinformation, souvenirförsäljning och enklare kaffeservering.

Hornborgasjön

Bohuslän

Vandra över saltstänkta granitklippor, promenera i pittoreska fiskebyar och äter i en klassisk skaldjursrestaurang. Bohusläns tusentals öar bjuder på kontrastrik natur och varierande upplevelser

Vi rekommendera att åka till Södra Bohuslän för en dagsutflykt och har samlad några utflykttips här:

Käringön: Uppleva smala gränder med vita trähus, ett myllrande bryggliv och badplatser intill välslipade klipphällar på den här bilfria ön långt ute i den bohuslänska skärgården. Från Tuvesvik, på Orust ta du färjan och anländer på Käringön hamn med små sommaröppna butikerna, fiskehandel, caféer och matställen. Lämna hamnens livlighet bakom dig och vandra på små stigar över ön.

Dyrön: Den bilfria, natursköna ön ligger i Marstrandsfjorden utanför Tjörn och har mycket att erbjuda. Här finns härliga badplatser med trampoliner och sandstränder. Vandra längs den fina vandringsleden Dyröleden med utsikt mot Carlstens fästning på Marstrand, Åstol och arkipelagen bort mot Klädesholmen. Från Rönnäng på Tjörn tar du färjan anländer på Dyrön Nordhamnen med butikerna, caféer och matställen.  

Marstrandsön: Marstrandsön, 45 minuter norr om Göteborg, nås med en kort färjetur över sundet och är ett populärt utflyktsmål under sommaren. Upplev den mäktiga Carlstens Fästning, hamnen med båtar av alla slag och mysiga kvarter med bilfria gator. På Marstrand hittar du också restauranger och caféer i toppklass och havsutsikt vart du än vänder dig.
I området finns goda vandringsmöjligheter med fina utsikts-och badplatser.
 

Bohuslän

Astrid Lindgrens Värld Vimmerby

I Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, blir sagor om Pippi, Emil, Ronja och de andra barnen verklighet. Här finns Villa Villekulla, gården Katthult, Mattisskogen och många andra platser som blivit kända genom Astrid Lindgrens böcker. Under säsongen spelas det varje dag upp 50 olika föreställningar med scener som är hämtade från hennes böcker. Det finns både picknickplatser och restauranger för hungriga besökare. 
Uppleva en dag full med lek och skoj!

Astrid Lindgrens Värld 

High Chaparral

På High Chaparral uppleva ni den Vilda Västen i genuina miljöer och dela i spännande äventyr. Här möter ni klassiska karaktärer som Jesse James, Billy the Kid och Lucky Luke.
Prova på guldvaskning, ta en tur med tåg eller ta en ridtur som en äkta cowboy eller cowgirl.
För alla hungriga finns givetvis restauranger och fikaställe.
Uppleva en dag full med action och skoj!

High Chaparral 

Skara Sommarland

Uppleva Skandinaviens största vattenpark och njuta av äventyrsbad, tivoli och gokart på en och samma ställe. Här finns många olika aktiviteter för alla åldrar – allt från lugnare karuseller och lekplatser till fartfyllda vattenrutschkanor.
Ladda batterier i en av det restauranger, kaféer och kiosker. Har ni egen matsäck med er så finns det grillplatser på området.
Upptäcka en av Sveriges roligaste sommaräventyr.

Skara Sommarland

Boka nuFörfråganHitta hit & Kontakt